Hyperhidrose

//Hyperhidrose

Hyperhidrose

Zweten of transpireren is een volkomen normaal fenomeen en een methode van het lichaam om af te koelen. De gehele huid is voorzien van zweetklieren. Door verdamping van vocht onttrekt er warmte aan het lichaam. Er bestaan twee soorten zweetklieren; de exocriene en apocriene zweetklieren. Over het gehele lichaam zijn exocriene klieren te vinden, en in de intieme regio’s (oksels, liezen, anus, geslachtsdelen) vindt men de apocriene klieren. De exocriene klieren produceren een geurloos zweet, de apocriene klieren zijn daarentegen verantwoordelijk voor de bekende zweetgeur. De meeste mensen produceren enkel zweet bij inspanning of bijvoorbeeld bij pittig eten.

Overmatig transpireren

Een enkeling heeft echter last van overmatig transpireren, oftewel hyperhidrose. Meestal is dit focaal, oftewel enkel onder de oksels, in de handpalmen of onder de voeten. Dit kan secundair aan een onderliggende aandoening zoals diabetes of hyperthyreoïdie zijn of na gebruik van bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen is het echter primair en zonder onderliggende oorzaak.

Het transpireren kan zeer invaliderende vormen aannemen. Vele malen per dag omkleden, kleding dat geruïneerd wordt, altijd natte handen. Vaak worden de klachten in spannende of sociaal belastende situaties ook nog versterkt, waardoor sommigen in een neerwaartse spiraal terecht komen. Daarnaast kunnen er nare geurtjes ontstaan die lastig te camoufleren zijn.

Behandeling

Gelukkig zijn er inmiddels wel wat behandelmogelijkheden voor mensen met deze klachten.

Aluminiumchloride
Vloeistoffen of crèmes met aluminiumchloride worden lokaal op de huid aangebracht, waardoor de zweetproductie tijdelijk kan afnemen. Deze producten kunnen echter ook huidirritatie veroorzaken.

Iontoforese
Een elektrische stroom wordt door de huid de huid gestuurd waarna de zweetproductie enkele dagen geremd wordt.

Botulinetoxine
Injecties met Botulinetoxine in de oppervlakkige huid blokkeren het zenuwsignaal naar de zweetklieren voor 3-9 maanden.

Excisie
Chirurgisch worden de zweetklieren verwijderd. Dit levert littekens op en werkt niet altijd volledig.

Sympathectomie
Via een kijkoperatie wordt (een deel van) de sympathische zenuw doorgenomen. Dit heeft vaak een goed effect, maar er zitten wel risico’s aan de operatie vast.

Medicatie
Sympathicolytica remmen de zweetproductie, maar hebben helaas wel vaak veel bijwerkingen. Als spanning en/of angst een rol speelt bij het ontstaan van de zweetklachten kunnen bètablokkers nog wel eens uitkomst bieden.
Als we de voor-, nadelen en risico’s van de verschillende behandelmogelijkheden afwegen, dan is de behandeling van overmatig transpireren (voornamelijk onder de oksels) met Botulinetoxine op dit moment de beste optie. Dit is ook de reden dat we bij Velvet Clinics ervoor kiezen om tot op heden enkel deze methode aan te bieden in de strijd tegen hyperhidrose.

2017-01-30T17:08:10+00:00By |Nieuws|0 Comments

About the Author:

Michiel van de Werd Cosmetisch arts BIG-registratienummer: 49918424201