Tandenknarsen

/Tandenknarsen
Tandenknarsen2018-11-13T15:22:56+00:00

Tandenknarsen

Tandenknarsen en/of het klemmen van de kaken (bruxisme) is een lastig probleem en kan een reeks aan zeer vervelende klachten veroorzaken. Het gaat om het over elkaar schuiven van boven- en ondertanden, waarbij een knarsend geluid kan ontstaan. Het knarsen of klemmen van de tanden gebeurt meestal ’s nachts, al zijn er ook mensen die klachten overdag ervaren.

Oorzaken tandenknarsen

Oorzaken van tandenknarsen kunnen zijn; stress, slechte tandcontacten, spanningen (stress) of na het gebruik van bepaalde drugs of geneesmiddelen. Toch is er vaak ook niet echt een duidelijke oorzaak aanwijsbaar.

  • tandenknarsen
  • botox tegen tandenknarsen

Gevolgen en klachten

Allereerst is het tandenknarsen een aanslag op het gebit. De glazuurlaag van de tanden loopt schade op, tanden en kiezen slijten af en kunnen op een gegeven moment zelfs splijten of los gaan zitten. Daarnaast kunt u zich voorstellen dat het actief klemmen of knarsen van de tanden niet bevordelijk is voor de nachtrust. Vaak krijgen bruxismepatiënten ongemerkt ook steeds meer vermoeidheidsklachten. Verder komen er grote krachten te staan op de spieren en gewrichten van de kaak. Dit kan pijnklachten in de spieren, tanden, kiezen en gewrichten geven. De spanning trekt vaak ook verder door waarbij nek- en schouderklachten, en ook hoofdpijnklachten kunnen ontstaan. Uiteindelijk kan het tandenknarsen ook voor hypertrofie (verdikking) van de kauwspieren zorgen, wat cosmetisch storend kan zijn.

Behandelingen

Als de klachten voornamelijk veroorzaakt worden door slechte gebitscontacten, kan het bijslijpen van deze gebitselementen door de tandarts soelaas bieden. Daarnaast schrijven tandartsen soms een plaatje, bitje of splint voor, dat op maat gemaakt wordt en meestal ’s nachts op de bovenkaak gedragen dient te worden. Dit kan de schade aan de gebitselementen enigszins voorkomen, maar lost vaak de overige klachten niet op. Verder is het dragen van deze bitjes vaak oncomfortabel, zijn er soms flinke kosten aan verbonden en lost het het probleem ook niet op.

Kosten volledige behandeling

250,-
  • Veilige, pijnloze behandeling
  • Snelle vermindering van klachten

Behandeling tandenknarsen met Botox

Botuline Toxine (Botox) wordt ook steeds meer gebruikt voor de behandeling van tandenknarsen. Botuline Toxine zorgt ervoor dat de kauwspieren ontspannen en minder krachtig worden. Hierdoor zullen de krachten op de gebitselementen, spieren en het kaakgewricht afnemen, waardoor klachten verminderen en verdere schade wordt voorkomen. Daarnaast is het mogelijk dat het onwillekeurig aanspannen van de kauwspieren ook vermindert, zelfs nadat de Botuline Toxine is uitgewerkt. Hier zijn dan vaak wel meerdere behandelingen voor nodig.

Bij de behandeling met Botuline Toxine wordt de werkzame stof doormiddel van een zeer dun naaldje in de kauwspier geïnjecteerd, dit is niet pijnlijk en geheel ongevaarlijk. Na de behandeling mag u even geen crèmes of make-up aanbrengen, even niet zwaar sporten of zware dingen tillen en de eerste vier uur even niet platliggen. De volgende dag mag u gewoon alles weer doen.

Na ongeveer 3-5 dagen begint het effect van de behandeling op te treden en na ongeveer twee weken is het effect optimaal. Na 3-6 maanden dient de behandeling weer herhaald te worden.

Bij Velvet Clinics kost deze behandeling 250 euro. U kunt altijd een afspraak maken voor een geheel vrijblijvend intakegesprek om te evalueren of de behandeling ook voor u een geschikte optie is.

Neem contact met ons op

Vragen of een afspraak maken?

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 10:00 tot 20:00. Bel ons gerust met uw vragen of voor het maken van een afspraak
Neem contact met ons op